ZweedsHome ervaringen


De prijs is grofweg 2/3 van een stenen huis..

Aan het begin van de grote financiele crisis ontmoeten wij Zweeds Home op een woning-beurs: prachtige foto’s van zweedse huizen en allen in Nederland gebouwd. Veel mogelijkheden, ongekend veel zelfs. De prijs is grofweg 2/3 van een stenen huis..
Hierna veel huizen ter plekke bekeken. Al snel zijn we overtuigd van vele voordelen van een zweedse huis; zoals bijvoorbeeld, comfort, heerlijke warmte overal, hoge kwaliteit van bouwmaterialen, flinke besparing op energiekosten, relatief lage bouwkosten, en zeer snelle bouw.

Nu nog een bouwplan opstellen. Dat is snel voor elkaar; je kunt letterlijk “alle kanten op”. De grote bouwelementen worden in Zweden gemaakt. Dit proces in de fabriek bekijken we in Zweden: een bijzondere ervaring om je huis als bouwpakket te zien. De elementen die ze daar in elkaar zetten gaan vervolgens in een paar vrachtauto’s naar de bouwplek in Nederland, met een grote Volvo in het kielzog, waarin de bouwvakkers zitten die alles in elkaar gaan zetten. Dan bouwen: de fundering kost een paar weken, maar daarna gaat het vreselijk snel. De bouwvakkers werken bijna dag en nacht en gaan om de twee weken even een paar dagen naar huis terug. Het bouwproces kunnen we volgen via een webcam die boven de bouwplaats hangt. Ook je vrienden en familie kunnen nu het bouwproces op hun PC volgen. Binnen 3 maanden wonen we erin. Al onze verwachtingen kloppen.

Nu 4 jaar later, zijn we nog steeds zeer tevreden. Onderhoud aan de buitenkant is nog steeds niet nodig, de kwaliteit van bijvoorbeeld de verf en het hout zijn geweldig. Energiekosten zijn inderdaad een derde van die van onze vorige stenen woning met vrijwel gelijke inhoud. En vooral het comfortgevoel is inderdaad geweldig.

Een droomhuis !

Piet Boonstra

foto02  foto03  foto01


Een blond huis!

Het staat er mooi bij!
Het is mooi geworden, buurman!

Dat zijn enkele opmerkingen van voorbijgangers uit onze buurt. De buurt heeft het hele proces op de voet gevolgd. Het was ook af en toe spectaculair met al die kranen en machines.

Twee jaar geleden begonnen wij ons te oriënteren op de bouw van een nieuw huis op ons eigen perceel. Het oude huis had zoveel mankementen dat een opknapbeurt aardig in de papieren zou gaan lopen. Na een wensenlijst te hebben opgesteld waarin niet alleen ruimte maar ook leefklimaat en energiezuinigheid belangrijk waren, kwamen we na wat omzwervingen bij Zweeds Home terecht.

Een blond huis

Mooie catalogus, maar hoe ziet het er in de praktijk uit? Wat zijn de ervaringen van gebruikers? We hebben naaste buren met een zweeds huis en daar zijn we als eerste gaan praten en kijken. Later bij een paar andere huizen die recent door Zweeds Home zijn gebouwd. We begonnen enthousiast te worden en de schetsen van de architect volgden elkaar op… Het was allemaal even mooi maar te duur voor ons. We besloten op een bepaald moment het idee van een nieuw huis te laten varen, maar toen kwam Zweeds Home met een aantal creatieve aanpassingen waardoor onze wensen tegen een acceptabele prijs konden worden verwezenlijkt.
Na de ondertekening van de intentieverklaring begon in mei 2012 het echte werk! Bodemonderzoek, gemeentevergunningen enzovoort. We verhuisden naar een vakantiehuisje, onze “hut”. Onze inboedel werd in de containeropslag bewaard. Het slopen van het oude huis kon beginnen. De pre-fab kelder werd gezet en het gehele fundament was klaar voor de bouwvakantie in 2012.
Direkt na de vakantie begon de opbouw. Dit ging in een hoog tempo en was uitstekend gepland. Deze bliksemaktie werd gevolgd door alle installatie- en afbouwwerkzaamheden binnenshuis, ook goed gepland en uitgevoerd. Per november werd het huis opgeleverd door Zweeds Home en kon de leverancier van keuken, sanitair en vloeren aan de gang.
Met Kerstmis 2012 zijn we “terugverhuisd”. Het is nu juni 2013 en we zijn alweer helemaal gewend, we hebben de tuin en bestrating op orde en we genieten ervan! Geen spijt van deze onderneming, want dat was het wel!

Rob en Frances.


Familie Wiersma bouwt in 2013 een huis in Oudega

Familie Wiersma bij Villa VidaAls uniek en leuk onderdeel van de realisatie van onze eigen Zweedse woning in Oudega zijn we op uitnodiging van Zweeds Home naar de fabriek van Villa Vida in Växjö, Zweden gegaan. We zijn met de auto via Denemarken naar Malmö gereden, daarna was het nog ongeveer 2,5 uur rijden naar Växjö, waar de fabriek staat, in totaal een rit van ongeveer 10 à 12 uur.

Bij aankomst werden we hartelijk ontvangen door Peter Gustafsson van Villa Vida. Hij heeft ons een heel interessante en verrassende rondleiding gegeven door de fabriek. Zo konden wij met eigen ogen zien hoe onze nieuwe Zweedse woning gemaakt is. In de fabriek waar de geur van hout duidelijk aanwezig is gaf Peter uitleg van de verschillende werkzaamheden en als klap op de vuurpijl toonde hij ons de klaarstaande panelen van ons huis! Een bijzonder gevoel om je eigen huis te zien in de fabriek in Zweden.
Constructiewerk in de fabriek
De volgende dag kregen wij de kans om in de houtzagerij in Alvesta een kijkje te nemen. Hier begint alles natuurlijk! In een razend tempo, maar met verrassende precisie worden boomstammen op maat gezaagd voor diverse klanten. Nu weet je pas echt waar je huis vandaan komt. Heel erg indrukwekkend.

Als afsluiting hebben wij nog een autorit gemaakt door de omgeving om te genieten van de Zweedse woningen en een beetje inspiratie op te doen voor thuis. Met een voldaan gevoel zijn we weer naar huis gegaan nieuwsgierig hoever de werkzaamheden aan de fundering zijn gevorderd. Binnenkort zal het huis naar Nederland worden overgebracht. We kunnen haast niet wachten.

André en Anja Wiersma